Hudiksvalls Tidning (HT): Kampanj för breddad kultur

När de stora festivalerna lägger ner - då lägger Alternativkretsen upp. Till nästa helg, den 19-20 juli, utlovas musik, mystik och attityd på första subkulturella musikfestivalen i Jättendals historia.

De har valt att kalla evenemanget för kampanj, med en förhoppning om att den både ska ge uppmärksamhet och locka fler medlemmar till Kulturföreningen (KF) Alternativkretsen - som arrangerar Subscene Festival 2013.

– Dels vill vi ge medlemmarna en fest och dels skapa ett unikt möte med musikaliska subkulturer. I samarbete med systerföreningar hela landet gör vi detta möjligt här i Hälsingland, säger Fredrik Fernlund, som tillsammans med Erik Ahlqvist Loiske bokat allt.
– Så fort det blev känt att vi skulle göra detta hörde massor av människor av sig - alla ville de komma hit. Vi hade från början siktat på tiotalet framträdanden, men det ser ut att bli fler.

För att visa vad KF Alternativkretsen är för slags förening, kommer fredagen att inledas med föreläsning, musik, konstutställning och information.

– Där kan alla intresserade vara med och ta del av våra tankar och visioner, den som så önskar kan sedan gå med i föreningen och vara med på festivalen - som alltså är gratis för alla medlemmar, säger Fredrik Fernlund.

Erik Ahlqvist Loiske, musiker med rejäl bredd, har bland annat gjort en djupdykning i sitt eget musikaliska nätverk för att hitta rätt artister till festivalen.

– Det finns en mentalitet att sånt som händer i Jättendal inte är så häftigt som det som händer på stora festivaler. Men titta på hur det var i folkparkerna förr, dit kom internationella artister - och många band spelar hellre på mindre, intima scener än gör stora arenaspelningar.

Förhoppningen hos Fredrik Fernlund och Erik Ahlqvist Loiske är att det ska bli en Subscene även 2014 och att kampanjen ska lyckas bra:

– Ju fler medlemmar vi har - desto mer kan vi göra.
 

Ur programmet:

De två dagarna, 19 - 20 juli, innehåller allt från industrirock och punk till pipröksrock och Dark Ambient.

Bland annat framträder: Morlocks, Draumstafir, En Böj, The Litsos, Deathbreed och Francesca Crotti Musnicki.

KF Alternativkretsen samarbetar även med lokala företagare som sköter matservering samt erbjuder, transporter och boende i olika former.

 
 

Artikeln i Hudiksvalls Tidning (HT) skriven av:

Carole Tärnudd
carole.tarnudd@ht.se