Hudiksvalls Tidning (HT): Han skapar alternativt

Under Subscene Festival 2014 så blev även Erik Ahlqvist Loiske som är medlem och arrangör i vår förening Alternativkretsen Hälsingland intervjuad av Hudiksvalls Tidning (HT). Detta presenterades som ett personporträtt.


Erik Ahlqvist Loiske nynnar melodier tills han hittar en fras. Så börjar skapandet av en låt.   Fotograf:  Johannes Berndalen

Erik Ahlqvist Loiske nynnar melodier tills han hittar en fras. Så börjar skapandet av en låt. 
Fotograf: Johannes Berndalen

Vad är alternativ musik? Ja, den är alltid alternativ i förhållande till någonting, säger Erik Ahlqvist Loiske. Han lyssnar inte på radio, låtarna kan bli till på ett instrument han inte behärskar fullt ut, eller på en ostämd gitarr.

 

Berätta om Bängmans skalpell.

– Vi spelar 70-tals folkrock, i stil med Kebnekajse, men vi försöker ha en mer proggressiv och psykedelisk touch.

Vad menar du med "mer progressiv"?

– Det är långa låtar, ibland är det märkliga stopp och byte av taktarter. Det är långa improvisationer. Ibland spelar vi en kort melodislinga i 10 minuter.

Är det instrumental musik?

– Delvis. Vi har en del sång. Nu har vi också börjat experimentera med spoken word, eller versläsning till musiken.

Vad är egentligen alternativ musik?

– Musik kan bara vara alternativ i förhållande till någonting. Men kan ju gräva ner sig i subgenrer, men det tycker jag inte är meningsfullt. Jag är intresserad av det som verkligen är musik. Dels hantverksmässigt, men också det som jag blir berörd av känslomässigt. Jag är inte intresserad av musik som brukar spelas på radio. Jag letar efter ett annat uttryck. Det är kul att upptäcka något som är väldigt udda.

Finns det politiska uttryck i alternativ musik nuförtiden?

– Alla som uttrycker sig konstnärligt uttrycker idéer. Allt kokar ner till något politiskt. Någonting måste man ju vilja säga. 

Var har ni spelat med Bängmans Skalpell?

– Vi har nästan aldrig korsat Hälsinglands gränser. Vi har spelat i Matfors och Österfärnebo, annars har vi mest spelat i Delsbo. Vi startade hösten 2012.

Vilka är ni mer än du i bandet?

– Det är Johan Ek på trummor, Henrik Zacco spelar dragspel och gitarr ibland. Arvid Karlsson spelar slagverk och sång. Niklas Lindberg spelar bas, sång och såg, och Anders Klang spelar fiol. Vissa har mulitiinstrumentella förmågor. Vi måste bara se så att vi får med oss alla instrument när vi ska spela, eftersom vi bär allt själva. Jag spelar, sjunger och spelar flöjt.

Har ni gjort några inspelningar?

– Vi spelade in ett album i höstas, som heter Kosmisk musik över Stensjön. Det är en bandmedlem som har ett fritidshus vid Stensjön två mil utanför Hassela, och där spelade vi in skivan en vecka i oktober i fjol. Vi kommer att ha musiken på Spotify och Itunes, men vi kommer också att ge ut en dubbelvinyl. Det är ett trevligt format som man kan öppna upp med en stor bild, och man kan ha ett häfte med berättelser.

Har du andra jobb än att vara musiker?

– I min yrkeskarriär hittills har jag hankat mig fram som musiklärare. I höst ska jag gå på musikhögskolan i Piteå och läsa till ämneslärare i musik för gymnasienivå. Det är också ett sätt att leva på musik.

Finns det inte risk att folk som är nyfikna på alternativmusik kan känna sig utanför?

– Jo, särskilt på mindre orter kan det vi håller på med verka lite märkligt. Det finns säkert de som kan känna att de inte har tillträde till gemenskapen om de till exempel inte har färgat håret svart. Men jag har alltid känt mig välkommen.

Är det svårt att tjäna pengar på musik?

– Det beror på var man lägger ribban. Med Bängmans skalpell är det svårt att tjäna pengar på det vi gör. Om man spelar i coverband går det att tjäna pengar, men det är jag inte intresserad av. Jag vill bara skriva låtar och spela dem för folk.

Hur gör du när du skriver låtar?

– Jag går omkring och nynnar och hittar en fras. Antingen spelar jag in den på telefonen, eller så går jag runt och försöker komma ihåg hur den gick. Jag kan också spela ett instrument som jag inte vanligtvis spelar, som mandolin till exempel. En gång jobbade jag som musiklärare i Nordanstig, och hittade en gitarr med tre stycken tjugo år gamla strängar. Då hittade jag melodier som slumpade sig fram. Det är bra att prova saker jag inte är van vid.
 

Artikel i Hudiksvalls Tidning är skriven av:

Johannes Berndalen
0650-355 31
johannes.berndalen@ht.se