FÖRENINGENS HISTORIA

Kulturföreningen Alternativkretsen grundades av kulturentreprenörerna Petra Shara Stoor och Fredrik Fernlund sensommaren 2012 efter att dom fått höra att det behövdes fler kulturella evenemang som även tilltalar den alternativa och subkulturella sfären.

Petra och Fredrik tog kontakt med Kulturföreningen Kretsen i Umeå, en förening med liknande tankar, syften och mål. Kretsen samarbetade med Kulturens Bildningsverksamhet, ett studieförbund för kulturutövare i Sverige, så när vår förening bildades ville även vi inleda ett samarbete med Kulturens Bildningsverksamhet. Det första evenemanget som genomfördes under föreningens flagg blev den alternativa julmarknaden Midvinterglöd, vilken ägde rum den 15 december 2012. Sedan dess har ytterligare sex evenemang genomförts (Efterglöd, Walpurgisnacht Ietendal, Subscene Festival, Teaterrocken, Väsen och Midvinterglöd 2013) och resan som föreningen gjort under 2013 vittnar om att vi är en stark idérik förening som har potential att växa sig ännu starkare under 2014.

I skrivande stund har föreningen drygt 100 medlemmar samt över en handfull aktiva studiecirklar. Utöver våra medlemmar så har vi även flertalet anslutna kulturutövare i föreningen. Vi arbetar aktivt för att tillgodose våra medlemmars och kulturutövares intressen genom att regelbundet bjuda in till medlems- och kulturutövarmöten där vi diskuterar potentiella koncept, evenemang och nya studiecirklar. Utöver det så jobbar vi kontinuerligt med att utveckla de årligen återkommande evenemang Midvinterglöd och Subscene Festival.

Under 2014 så kommer vi att fortsätta att skapa arenor för alternativa kulturer och dess lokala utövare. Vi är en levande kulturförening och vill bidra till ett aktivt, brett kulturliv i norra Hälsingland genom att belysa kulturformer som annars ofta hamnar i skuggan av det moderna populärkulturetablissemanget.


Ordf. Petra Shara Stoor
2014-03-29

 

EVENEMANG - AFFISCHER 2012 - 2014

Posterdesign av Anton Alexander Jacobson

  • Immortal Bones - In death reborn 2014
  • Midvinterglöd 2012, 2013
  • Väsen 2013
  • Subscene Festival 2013
  • Efterglöd 2012

Posterdesign av Thomas Sjöström

  • Teaterrocken