MIDVINTERGLÖD - VÅRT ÅRLIGA VINTEREVENEMANG

Midvinterglöd är en alternativ julmarknad där vi blandar element från den traditionella världen tillsammans med element från den alternativa världen. Det blir en fenomenal blandning som är helt galet underbar, unik och spännande. Vi hämtar inspiration av berättelser i folktron, vår fantasi, magiska världar i parallella dimensioner och vi hämtar glöd från naturens krafter.

 
 

HISTORIEN BAKOM MIDVINTERGLÖD

Midvinterglöd fick sin början i augusti 2012 när vi upptäckte att det fanns ett behov av alternativ till de traditionella julmarknader och kulturella aktiviteter som erbjuds i Hälsingland/Sverige vintertid. Speciellt på landsbygden där utrymme för kreativa projekt finns. Det fanns ingen arena eller någon som anordnade alternativa konstnärliga projekt vintertid. Något som kunde vara som ett alternativ till det utbud som finns på traditionella marknader. Petra Shara Stoor och Fredrik Fernlund fick förfrågan om dom inte kunde skapa en annorlunda julmarknad, något som kunde vara i subkulturell anda, en julmarknad som väver in folktro, asatro, magiska världar, element från andra världar. Kunde detta kombineras med en julmarknad så att den kunde bli alternativ, konstnärlig och full av upplevelser men samtidigt inbjuda finkulturen och de som finner sig mer hemma i traditionella världar?

Föret hade såtts. Det fans alltså inget alternativ till de traditionella julmarknaderna, det fanns ett tomrum att fylla. Där alternativ konst och konstnärliga uttryck får ta lika mycket plats, synas, höras, inspirera och skapa nya möten som den traditionella. Vi ville lyfta upp subkulturer av betydelse och likställa dom med den traditionella kulturen, ställa dessa bredvid varandra, sida vid sida och låta dem spela med varandra istället för emot varandra. Vi skulle göra en alternativ julmarknad där magiska uppträdanden skulle blandas in med konst och musikupplevelser både av traditionellt slag och icke traditionellt slag. Vi ville påbörja en ny tradition, en tradition som skulle väcka uppmärksamhet och sätta Gävleborgs län, Hälsingland, Nordanstig ja till och med lilla orten Jättendal på kartan.

Vårt mål då var att påbörja en ny tradition, där kulturarvet, kulturikedomen, kulturbredden och kulturutbudet i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län och hela landet var våra tydliga mål. Vi satte även som mål att främja subkulturers synligthet i kommunen, länet och hela landet, att påvisa att kultur kan vara så fantastiskt rikt när man fångar in hela bredden. Något för alla. Något nytt. Något som vågar utmana och leka med gränserna för att öppna upp till ett ännu bredare smörgåsbord av kultur. 

Vi ville skapa ett namn som skulle kunna återkomma som koncept och eftersom vi var en handfull eldsjälar som ideellt arbetade med detta med en sådan glöd och passion, så blev just namnet MIDVINTERGLÖD.
Ett koncept ägt av Skulls & Bones Artwork men i ett samarbete vår ideella kulturförening KF Alternativkretsen Hälsingland, samt andra aktörer som ville med på detta kulturella tåg.

Premiären av Midvinterglöd 2012 gick till historien som en unik vinterhändelse ej tidigare skådat. Där vår marknad genomsyrades av hög kvalitet på det som våra utställare presenterade på vår alternativa julmarknad. Vi satte fokus på att sätta tid på att finna  högkvalitativ konst och hantverk, både från den traditionella och den subkulturella världen och vi presenterade alla våra utställare med slagkraftig marknadsföring. Våra akter inspirerades av folktron där vi uppvisade ett skådespel med Lucia i Folktron och Dimmerar´yn, och folktrolivsforskare Sandra Lantz från Söderhamn medverkade och föreläste om Lucia i folktron. Iskonstnären Lena Kriström skulpterade fram ett konstverk i ett 2 ton stort isblock nedfraktat från ICEHOTEL i Jukkasjärvi. Eldshowgruppen EMP uppträdde från Umeå och höll workshop i eldkonst, Violinisten Francesca Crotti Musnicki från italien uppträdde på fiol med sin alternativa musik, Konstnären Janina Stoor livemålade en tavla som vi auktionerade ut, Riksspelman Thomas Von Wachenfeldt och Dragspelaren Lisa Eriksson Långbacka uppträdde tillsammans.. samt mycket mer.

Midvinterglöd - ”lucia i folktron” 15 december 2012 var en dag vi sent glömmer. Vi gästades av en vinterstorm på nära 20m/sek den dagen. Det blev vår största utmaning. Skulle någon våga sig ut. Vi öppnade portarna kl.12.00 och de första gästerna började anlända. Vid dagens slut kunde vi räkna på att runt 550-600 personer hade besökt Midvinterglöd, trots Vinterstormen! Det var dock även många som hörde av sig ledsna över att dom inte kunde ta sig ut i ovädret och undrade om vi kunde köra en uppföljare? Det fanns ingen möjlighet att återskapa Midvinterglöd igen, men vi samlade ihop våra sista krafter och körde ihop ett litet event nästkommande helg med godbitar från Midvinterglöd, vi kallade detta evenemang ”Efterglöd”. Vi gästades då av över 300 personer.

Vi har fått sådan positiv feedback från de som besökte Midvinterglöd och Efterglöd och efterfrågan har vart stor på att upprätthålla den tradition vi påbörjade förra året. Våra besökare från förra Midvinterglöden kom från Polcirkeln i Norr till Småland i söder. Vi hade lyckats med våra mål.

 

För vilka är Midvinterglöd?

Vår alternativa julmarknad och upplevelsedag Midvinterglöd är tillägnad själar i alla åldrar, gammal som ung. Det finns något för alla här. Midvinterglöd inbjuder även till spännande möten med konstnärer som ställer ut sin konst här och vårt område blir en kreativ mötesplats i midvintertid. En gränsöverbryggande tillställning där endast fantasin sätter gränserna. 

Är Midvinterglöd barnvänligt?

Ja! Midvinterglöd är till för alla och barn om några har ett väldigt öppet sinne och stor fantasi och Midvinterglöd är en mäktig upplevelse för barnen!

 

Vill du vara med och skapa Midvinterglöd?

Vi behöver fler kugghjul och hästkrafter i denna kreativa och kulturella motor! Alla händer är välkomna, nybörjare som mer erfarna!

Tveka inte att höra av dig till Petra Shara Stoor på epost shara@skullartistry.com eller via telefon 076 - 782 88 53. Du kan även ta kontakt via vårt kontaktformulär.

 

Ta del av våra tidigare evenemang